HPV szűrés jelentősége

A méhnyak-rák szűrésének fontosságáról

 

A méhnyak-rák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Ahhoz, hogy védekezhessünk ellene, tudnunk kell, hogyan terjed.

A HPV vírus érinti a férfiakat és a nőket is. Rengeteg betegséget okoz, többet között szemölcsöket, egyéb jóindulatú betegségeket, de többféle rákos megbetegedés kiváltója is lehet. A méhnyak-rák esetében a megbetegedések több mint 90százalékáért ez a vírus a felelős. Általában kevesen tudják, hogyan terjed, vagy hogyan lehet felismerni.

Terjedése: Bőrfelületek érintkezése (nemi aktustól függetlenül): a HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy végbélnyílás fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán.

A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelésével.
Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

 

A HPV szervezetedbe történő bejutásának esélyét növeli:

- Genetikai hajlam, dohányzás, csökkent és elégtelen immunválasz, fogamzásgátló tabletták alkalmazása (évekig tartó folyamatos szedése), több terhesség ill. szülés, szexuális aktivitás,  korán elkezdett nemi élet, gyakori partnerváltás, higiénia hiánya, nemi úton terjedő betegségek.

Mivel a méhnyak-rák kialakulása hosszú évekig is eltarthat, így sokáig tünetmentes marad, ezáltal korai felismerése csak vizsgálattal, a rákszűrés alkalmával lehetséges!

NE várjon intő jeleket! Vegyen részt szűrővizsgálaton, hogy nyugodtan élhesse mindennapjait!

 

dr.Bakó Erika

JESZ, orvos-igazgató

szakrendelés-vezető főorvos

 

letöltöm- Méhnyak szűrés
Copyright 2011 - All Rights Reserved - www.jeszrend.hu
Készítette: GreenFish