Addiktológia

Addiktológiai Gondozóintézet

VIII. Addiktológiai Gondozó
Cím: 1089. Budapest, Korányi Sándor utca 3/a, II. emelet
Tel.: 323-2500

Gondozónk szakmai profilja

Alapfeladatunk a kémiai szerproblémás (alkohol, illegális kábítószerek, gyógyszer) betegek és családtagjaik ellátása, de emellett pszichiátriai betegeket (döntően szorongásos és depresszív kórképekben szenvedők, társfüggők és evészavaros betegek) is fogadunk.


Az orvosok kémiai szerproblémás és pszichiátriai betegeket egyaránt ellátnak. A kémiai szerproblémás betegek (alkohol, kábítószer és gyógyszer abúzőrök, illetve -függők) ellátása magába foglalja a detoxikálást, a gondozást és a visszaesések kezelését, és mind farmakoterápiás (szájon át adagolt gyógyszerektől a parenterálisan adagolt gyógyszerekig, rendszerint a pszichopatológiai tünetek függvényében, illetve averzív terápiára is lehetőség van), mind pszichoterápiás módszerek alkalmazásra kerülnek. A kémiai szerek okozta testi betegségek ellátása részben a gondozóban történik, részben pedig konzílárusok bevonásával valósul meg. 

Az orvosok munkáját gondozónők segítik, akik esetenként a betegeket otthonukban is felkeresik, illetve alkalmanként szociálpedagógus-gondozónő munkatárs bevonása egészíti ki a gondozást. A szociálpedagógus-gondozónő szociális ügyekben ad felvilágosítást és szükség szerinti, korlátozott mértékben elérhető egyéb segítséget is. A betegvezetésben az orvosok munkáját addiktológiai konzultáns is segíti. A rendészeti és igazságügyi szervek által elterelésre küldött betegek állapotfelmérése a gondozóban történik, és jelenleg a megelőző-felvilágosító csoportfoglalkozás kivételével az elterelést a gondozóban az eltereltek abszolválhatják.

A fő profil mellett az orvosok pszichiátriai betegek ellátását is vállalják, akik legnagyobb részt a hangulati zavarban, szorongásos zavarokban vagy személyiségzavarban szenvedők köréből kerülnek ki, de emellett a kémiai szerproblémás betegek hozzátartozói is részesülhetnek szükség esetén kezelésben. A terápiás repertoár ezekben az esetekben is magába foglalja mind a farmakoterápiás, mind pedig a pszichoterápiás eszköztárat.

A pszichológusok pszichodiagnosztikai és pszichoterápiás munkát, illetve pszichoterápiásan orientált betegvezetést végeznek. A pszichodiagnosztikai munka keretein belül kérdőívek és egyéb, a személyiséget és a teljesítményt vizsgáló pszichológiai tesztek felvétele történik, amiről a kezelő orvosok írásbeli véleményt kapnak. Pszichodiagnosztikai vizsgálatra csak a gondozó orvosainak indikációja alapján kerülhet sor. Hasonló a helyzet a pszichoterápiás munkával, illetve pszichoterápiásan orientált betegvezetéssel is, azonban ebben az esetben a gyógyszeres kezelést nem igénylő betegek esetében a pszichológusoknak jelentős szabadsága van. A pszichoterápiás munkán belül pár- és egyéni terápiára egyaránt van lehetőség.
A csoportterápia lehetősége pszichoszomatikus tünetektől szenvedő betegek számára az intézet Neurológiai Szakrendelésével együttműködésben 2010. január elseje óta megteremtődött, illetve alkoholproblémás betegek önismereti csoportja 2011. január óta elérhető.
Az addiktológiai konzultáns az orvosokkal együttműködve, de önállóan dolgozik. Az addiktológiai konzultáció viszonylag rövid távú terápiás aktivitást jelent, mely egyaránt alkalmas a pszichoaktív anyaghasználók (alkohol, gyógyszer, drog), illetve a viselkedési addikciókban (játék-, munka-, szex-, társfüggőség) szenvedő páciensek segítésére. A konzultáció beszélgetések sorozata – ami a kliens állapotfelmérésével kezdődik, ezt követi a célkitűzések megfogalmazása, majd a terápia tervezése és a szerződéskötés -, melynek célja a kliens életében a változás elindítása. A konzultáció célja nem csak a pszichoaktív anyag nélküli életforma kialakítása, hanem a különféle természetes élettevékenységek megélésének, családi konfliktusok rendezésének elősegítse és a visszaesések megelőzése. A folyamat a kezelés lezárásával végződik, de újabb problémák felmerülése esetén, szükség szerint bármikor újra indítható.

Munkatársaink (és elérhetőségük)

A gondozóban jelenleg 2 szakorvos, 2 pszichológus és 1 addiktológiai konzultáns látja el a betegeket. Az ő munkájukat 3 gondozónő, 1 adminisztrátor és 2 önkéntes munkatárs segíti.

Dr. Kalapos Miklós Péter
pszichiáter, addiktológus, az orvostudomány 
kandidátusa, gondozóvezető, főorvos
tel: 313-75-01(316.m.,328.m.)

Dr. Borbély László
pszichiáter, főorvos
tel: 313-75-01 (314.m.)

Hang András
klinikai szakpszichológus
tel: 313-75-01 (313.m.)

Pál Kitti
pszichológus
tel.: 313-75-01

Störk Emese
csoportvezető, diplomás ápoló
tel: 313-75-01 (3015.m.)

Bereczky Gáborné
gondozónő
tel: 313-75-01 (315.m.)

Kerekes Klára
gondozónő
tel: 313-7501 (315. m.)

Nemes Anna Eszter
adminisztrátor

Bergmann Katalin
gondozónő

A gondozó ellátási területe

A gondozó jelenleg alapvetően VIII. kerületi betegeket lát el. Gondozónk területen kívüli betegek ellátására csak a gondozó vezető előzetes engedélyével kerülhet sor.
A betegellátásban a gondozó szorosan együttműködik a VIII.kerületi Bőr és Nemibeteg Gondozóval, az intézet Neurológiai és Kardiológiai Szakrendeléseivel.

A rendelési idő és a kezelésre jelentkezés módja

A gondozóba beutaló nem szükséges, de előzetes bejelentkezés (telefonon vagy személyesen) a fentebb említett szűk terápiás kapacitás miatt az életveszélyes állapotok kivételével szükséges.

Tisztelt Látogató!

Segítséget szeretnénk nyújtani Önnek ezzel a két ANONIM teszt kitöltésével.
Kérjük, legyen őszinte Önmagához és ha az Ön Alkohol, vagy Drog fogyasztási szokásai eltérnek a tesztben leírt normális eredményektől, kérjen segítséget! Köszönjük!

SZŰRŐTESZTEK
– ABBÉ teszt
– Fiatalkori kábítószerproblémát szűrő gyorsteszt

Szakorvosaink időpontjai:

DÁTUMDr. Borbély LászlóHang András pszichológus
május, 28., csütörtök8:00-14:008:00-14:00
május, 29., péntek8:00-14:00
május, 30., szombatnincs rendelésnincs rendelés
május, 31., vasárnapnincs rendelésnincs rendelés
június, 1., hétfőnincs rendelésnincs rendelés
június, 2., kedd8:00-14:008:00-14:00
június, 3., szerda14:00-20:0014:00-20:00
június, 4., csütörtök8:00-14:008:00-14:00
június, 5., péntek8:00-14:008:00-14:00
június, 6., szombatnincs rendelésnincs rendelés
június, 7., vasárnapnincs rendelésnincs rendelés
június, 8., hétfő14:00-20:0014:00-20:00
június, 9., kedd8:00-14:008:00-14:00
június, 10., szerda14:00-20:0014:00-20:00
június, 11., csütörtök8:00-14:008:00-14:00
június, 12., pénteknincs rendelés8:00-14:00
június, 13., szombatnincs rendelésnincs rendelés
június, 14., vasárnapnincs rendelésnincs rendelés
június, 15., hétfő
június, 16., kedd
június, 17., szerda
június, 18., csütörtök
június, 19., péntek
június, 20., szombatnincs rendelésnincs rendelés
június, 21., vasárnapnincs rendelésnincs rendelés
június, 22., hétfő
június, 23., kedd
június, 24., szerda
június, 25., csütörtök
június, 26., péntek
június, 27., szombatnincs rendelésnincs rendelés
június, 28., vasárnapnincs rendelésnincs rendelés
június, 29., hétfő
június, 30., kedd

Koronavírus miatti működésváltozás

Kedves Betegeink!

Tekintettel a közegészségügyi és járványügyi veszélyhelyzetre 2020. május 4-től a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ működési rendje megváltozik, fokozatosan újraindulhatnak a szakrendelések az alábbiak szerint :

1. Törekedni kell továbbra is a távkonzultációval történő betegellátásra.

2.  Személyes találkozással járó vizsgálatokra előzetesen telefonon, e-mailen a szakrendeléssel folytatott távkonzultációt követően kerülhet sor. Kivéve sürgős ellátások!!! Szakrendelések elérhetőségei megtalálhatók a weboldalunkon. 

3.   Személyes vizsgálat esetén nagyon fontos az időpontok pontos betartása, a várókban töltött idő minimalizálása miatt.  

4.   Az intézetbe történő belépés előtt lázmérés és kézfertőtlenítés és kérdőív kitöltése után, maszkban léphet be a beteg, lehetőség szerint kísérő nélkül.

Ezen rendelkezések a központi operatív törzs és a kormány rendeleteinek végrehajtásaként értelmezendők. Ennek megfelelően visszavonásuk is a vonatkozó járványrendeletek értelmében fog megtörténni. Valamennyi betegünk szíves megértését és együttműködését kérjük. 

További tájékoztatót IDE kattintva találnak. 

Budapest, 2020. május 4

Tisztelettel,
Dr. Koroknai András
főigazgató főorvos